Przychodząc do kogoś w gości, bardzo często smakujemy różnego rodzaju potraw, które są przygotowywane przez gospodynię. Wiele z nich nam smakuje, choć są i przypadki, kiedy jakaś potrawa nie spełnia naszych wymagań. W tym miejscu warto się zastanowić dlaczego? Czy nie pasuje nam smak czy nie lubimy jakiegoś składnika? Pytanie jest o tyle ciekawe, że inaczej odpowie na nią osoba chuda, a inaczej osobnik przy tuszy. Dlaczego? Ponieważ osoby otyłe zupełni inaczej odczuwają smak potraw i jest to udowodnione naukowo. Niedawno opublikowane badania na ten temat, podają do ogólnej wiadomości, że różnica we wrażeniach sensorycznych sprzyja pogłębianiu istniejącego już problemu i skłania do jeszcze większej konsumpcji. Jak na razie nie przeprowadzono badań na ludziach, a jedynie na zwierzętach, jednak historia pokazuje, że nie wiele to zmienia.
Potrawa smaczna to często pojęcie względne. W istocie dla nas smaczne jest coś, co zostało na nie jako wszczepione już za czasów dzieciństwa. To właśnie w tym czasie nasze kubki smakowe nabierają charakteru i właściwie pozostają bez zmiennie do końca naszego życia. Czy jest to prawda? Z ostatnich badań wynika, że nie koniecznie. Dlaczego? Okazuje się, że istnieje szereg istotnych czynników, które mają fundamentalny wpływ na bodźce smakowe oraz satysfakcję czerpaną z zjadanego jedzenia. W tym miejscu nie trzeba więc podpierać się jakimiś zaawansowanymi i specjalistycznymi badaniami, bo zależności tej doświadczamy praktycznie codziennie.
Dobrym przykładem jest serwowanie tego samego dania przez kilka dni dziennie. Z pewnością już po kilku dniach zauważylibyśmy, że owe danie przestało nam smakować jak kiedyś. Często wręcz ulubione danie spadło w ogólnej punktacji potrwa – zajmuje ostatnie miejsce. Nie inaczej jest także, w przypadku odczuwalnego głodu. Kiedy czujemy się głodni, to nasza konsumpcja daje nam o wiele więcej wrażeń pod względem smakowym, niż w sytuacji, gdy jesteśmy najedzeni – sprawdźmy to samu. W dodatku taka sytuacja doprowadza także do tego, że mamy ochotę na całkiem inny rodzaj potraw. Bardzo często dochodzi do konsumpcji potraw o bardziej wyrazistym smaku lub bardziej tuczących – kalorycznych.
To, co jest ciekawe, to fakt, że otyłość jest w stanie zaburzać odczuwany przez nas smak. To co dla nas jest czymś smacznym, to dla innych może już takie nie być i nie chodzi tu tylko o gust, bo gusta mamy różne, a o wagę. Z przeprowadzonych badań na zwierzętach wynika, że nadmiar naszej tkanki tłuszczowej ma istotne znaczenie w odczuwaniu wrażeń sensorycznych. Otyłość zaburza odczuwalnie smaku w dość specyficzny sposób i to już na poziomu odbierania bodźców przez kubki smakowe. Okazuje się, że otyłość doprowadza do obniżenia zdolności do odbierania wrażeń smaku słodkiego. Dochodzi więc do tego, że to co dla innych jest słodkie, dla osób otyłych nie koniecznie. Istnieje więc wyraźna potrzeba w przesładzaniu pokarmu, która doprowadza do spożycia większej ilości cukru, przez co błędne koło się zamyka. W ten sposób osoby te doprowadzają do pogłębiania swojej i tak dużej już masy ciała – w dalszym ciągu obniżają wrażliwość receptorową. Przybywają kilogramy, przybywają i centymetry i dzieje się to przez cały czas.
Dobrym pytaniem jest to, co możemy zrobić z taką wiedzą – skoro już ją posiadamy. Po uzyskanych informacjach zapewne bardziej zdajesz sobie sprawę, dlaczego tak ciężko jest ci się powstrzymać po jednej kostce czekolady. Z osobistych doświadczeń mogę przyznać – sam należałem do osób otyłych – że najważniejsze jest całkowite zrezygnowanie z zjadanych słodyczy. Jest to posunięcie bardzo zdrowe i w gruncie rzeczy uzasadnione najnowszymi badaniami. Warto także pamiętać, że receptorowa wrażliwość ulega ciągłej zmianie i możecie być pewni, że po jakimś czasie – po zrzuceniu kilkunastu kilogramów – zupełnie inaczej będziemy odczuwać słodkość i wyroby cukiernicze. Upośledzony bodźce muszą więc powrócić do swego pierwotnego stanu, a to nie jest takie trudne jak się wydaje. Wystarczy odrobina ruchu, dieta oraz całkowita rezygnacja z produktów cukierniczych. Pamiętajmy więc, że wyeliminowanie cukrów, powinno być jednym z kluczowych elementów naszej diety odchudzającej.