Większość z nas kojarzy przekąski z czymś negatywnym lub niedozwolonym w czasie diety odchudzającej. Oczywiście nie jest to prawdą, ponieważ przekąska nie musi być wcale powodem rujnującym nasze zmagania w uzyskaniu lepszej sylwetki. Pamiętajmy jednak, że wszystko zależy od rodzaju zjadanej przekąski. Dobrym przykładem są liczne i tym bardziej kaloryczne przekąski, których powinniśmy unikać. Bez wątpienia znajdą się wśród nich ciasteczka, batoniki, chipsy czy solone fistaszki. Tego rodzaju przekąski nie wpływają poprawne na kondycję zdrowotną, a tym bardziej nie powodują utraty, ciężkich do pozbycia się pokładów tłuszczu. Istnieje jednak ciekawa alternatywa, które nie musi być wcale tak zła, a przy tym zapełni lukę na drobne przekąski.
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie nadmiernych ilości przekąsek w postaci wysokoprzetworzonego jedzenia musi skończyć się w boczkach. Z powodzeniem można je czymś zastąpić – rzecz jasna chodzi o niezdrowe przekąski. Najlepszym tego dowodem jest zamiana czekolady mlecznej w gorzką, a orzechy prażone i solone, na niesolone i nieprażone. Dodatkowo posmakujmy w owocach, które także mogą przynieść nam wiele korzyści. Pamiętajmy, że w przypadku przekąsek panuje żelazna zasada znana z głównych dań, a mianowicie odpowiedni dobór składników, głównie pod względem jakości.
Kiedy więc dopada nas ochota na coś słodkiego – np. zawsze koło 11 rano – to zaplanujmy zdrowy i szybki do przyrządzenia posiłek z owoców lub warzyw – albo trochę tego i tego. Doprawmy to kawałkiem gorzkiej czekolady lub orzechów. W ten sposób unikniesz łamiącego serce poczucia winy, które zazwyczaj doskwiera nam po zjedzonej przekąsce.
1 komentarz do “Podjadanie pomiędzy posiłkami – dokonuj mądrego wyboru”