Nie ulega wątpliwości, że podjadanie pomiędzy posiłkami jest dość sporym problemem. Ciężko go ostatecznie wyeliminować – zwłaszcza, gdy jesteśmy na diecie. Pocieszę was tym, że każdy jest w stanie poradzić sobie z tym paskudnym problemem. Nie trzeba większych umiejętność. Wystarczy skupić się na odpowiedniej motywacji, a następnie wyeliminować wszelkie przyczyny, które mogą doprowadzać do wystąpienia tego rodzaju problemu. Na początku nie jest to łatwe, ale uwierzcie, że możliwe do wypracowania. Postaram się wam pomóc to osiągnąć!
Głównym problemem jest stosowanie nie przemyślanej i źle skomponowanej diety. Można więc mięć pretensje tylko do siebie – większość z nas twierdzi, że jakoś to będzie. Niedbałe podejście do tematu żywienia z pewnością ogranicza naszemu organizmowi odpowiednią ilość białka, tłuszczów czy węglowodanów. Dobrze dobrana dieta charakteryzuje się także kunsztem smakowym, bo nie może być jedynie zdrowa, ale także i smaczna. Osoby spożywające zbyt monotonne posiłki mają problem z opanowaniem się w sytuacjach kryzysowych. Przykład?
Przypuśćmy, że przez cały miesiąc na obiad jesz jedną zupę, która w dodatku nie należała nigdy do grona ulubionych potraw. Konsumujesz ją przez pierwszy, drugi i trzeci dzień. Po tygodniu ciężko jest podejść do tematu obojętnie. Dwa i trzy tygodnie to istna katorga. Po czwartym tygodniu odliczasz dni, w których z upragnienia będziesz mógł zmienić zupę na inna potrawę. Być może nie jest to zbyt realistyczne – kto je jeden rodzaj zupy przez miesiąc – ale idealnie odzwierciedla monotonność w kuchni.
Doprowadzenie do takiego stanu, będzie wiązać się przede wszystkim z brakiem powściągliwości w sytuacjach kryzysowych – np. gdyby nagle pojawił się przed naszymi oczyma ulubiony smakołyk
Dodatkowo chodząc po mieście często możemy odczuwać ponad przeciętne pragnienie skorzystania z lokalnego fast food’a, czego wyraźnie będzie domagać się nasze podniebienie. Żywieniowy skok w bok można przezwyciężyć tylko przez doskonalenie swojego kuchennego warsztatu. Urozmaicanie naszego cotygodniowego menu ma także ogromny wpływ na to, czy zdecydujemy się na „zdradę” dotychczasowego sposobu odżywiania.
Czasami nachodzi nas ochota na coś dobrego, coś słodkiego. Co jednak może być przydatne w przygotowaniu wartościowych i smakowitych deserów? Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki odżywcze i energetyczne. Weźmy po uwagę także smakowitość przygotowywanych posiłków – atrakcyjne i sycące dania stoją otworem, wystarczy po nie sięgnąć.
1 komentarz do “Podjadanie pomiędzy posiłkami – prawidłowa dieta”